Voorzetramen, een gemakkelijke en voordelige manier om jouw huis beter te isoleren. Maar, welke dikte en grootte heb je nodig? Welke manieren van montage zijn er en hoe pak je dit het beste aan? In deze blog hebben we alles wat je moet weten over voorzetramen voor je op een rij gezet, zodat jij na het lezen hiervan gemakkelijk aan de slag kunt!
Benieuwd naar het product?
Bekijk voorzetramenWat zijn de voordelen van een voorzetraam?
Voorzetramen hebben een aantal voordelen, zo bieden ze betere isolatie én verminderen ze warmteverlies met maar liefst zo’n 50%. Naast deze betere isolatie van jouw woning, dempen voorzetramen ook aanzienlijk geluid waardoor je een stuk minder geluidsoverlast ervaart wanneer je bijvoorbeeld aan een drukke weg of in een drukke stad woont.
Door het isolerend vermogen van de voorzetramen bespaar je dus energie. Minder warmte ontsnapt waardoor je jouw huis minder hoeft te verwarmen en de energierekening lager uitvalt. Een voorzetraam is gemakkelijk te monteren en heeft een lange levensduur waarbij deze met gemak 10 tot 15 jaar meegaat. Ook biedt het voorzetraam de vrijheid of je kiest voor een vaste montage of een manier van monteren waarbij je het voorzetraam gemakkelijk kunt demonteren. Over deze montagemogelijkheden lees je verderop in de blog meer.
Kortgezegd zijn voorzetramen dus een ontzettend handige oplossing wanneer je bijvoorbeeld niet de mogelijkheid hebt voor het plaatsen van dubbelglas of wanneer je gemakkelijk extra isolatie aan jouw woning wil toevoegen.
Montage van het voorzetraam
Voor het monteren van het voorzetraam zijn er drie mogelijkheden, je kunt hierbij kiezen uit: montageclips, schroeven op het kozijn of klittenband. Hieronder staan de drie varianten verder uitgelegd. Hoe je het voorzetraam moet inmeten en welke dikte je nodig hebt lees je verderop in deze blog.
Optie 1: montageclips
Met het gebruik van montageclips kun je het voorzetraam gemakkelijk bevestigen. Je schroeft de montageclips op het kozijn, waarna ze nog te draaien zijn. Hierdoor kun je op elk gewenst moment gemakkelijk het voorzetraam weghalen en weer terugplaatsen. Bij het gebruik van montageclips kun je ervoor kiezen ook glasband tussen het kozijn en het voorzetraam te plaatsen, zo heb je een volledig luchtdichte afsluiting.
Je kunt onze montageclips compleet kopen, of elk onderdeel los. Bij dit laatste dien je de montageclip, de afstandsring en de voorzetraam-schroef apart aan te schaffen. De dikte van de afstandsring wordt bepaald door de dikte van het voorzetraam en of je glasband gebruikt.
Bijvoorbeeld:
Heb je een 3 mm dik voorzetraam, zonder glasband? Dan gebruik je een afstandsring van 3 mm.
Heb je een 3 mm dik voorzetraam, mét glasband? Dan gebruik je een afstandsring van 4 mm
Bij een 10 mm dik voorzetraam geldt er een kleine uitzondering: hierbij gebruik je indien je ook glasband plaatst twee afstandsringen samen: een van 5 en een van 6 mm. Door deze dikte heb je andere schroeven nodig, namelijk de HPL-Trespa schroeven.
De montageclips plaats je bij elke hoek op 10 cm afstand en vervolgens houd je tussen alle montageclips maximaal 30 cm aan. Het gat van de montageclip plaats je op 2 cm van het raam af, zoals op onderstaande afbeeldingen:
Rekenvoorbeeld: hoeveel montageclipjes heb je nodig?
Voor het bepalen van de hoeveelheid montageclips of schroeven bij het monteren van het voorzetraam houd je de volgende berekening aan:
(lengte of breedte raam – 200) : 250 = (antwoord afronden naar beneden) + 2
Let op! Het antwoord van deze berekening geldt voor één zijde. Hieronder een voorbeeld voor een geheel raam:
Stel: je hebt een raam van 1500 mm lang en 1000 mm breed.
Voor de lengte:
(1500 – 200) : 250 = 5,2. Afgerond naar beneden is dit 5 + 2 = 7 montageclips per lengte. Voor de zijkanten van het raam heb je dus 14 clips in totaal nodig.
Voor de breedte:
(1000 – 200) : 250 = 3,2. Afgerond naar beneden is dit 3 + 2 = 5 montageclips per breedte. Voor de boven- en onderkant samen heb je dus 10 montageclips nodig.
Voor het gehele raam kom je in dit voorbeeld uit op 14 + 10 = 24 montageclips.
Optie 2: schroeven
Het is ook mogelijk het voorzetraam direct op het kozijn te schroeven en dus geen montageclips te gebruiken. Hierbij gebruik je de voorzetraam-schroeven die wij beschikbaar hebben in RAL 9016, RAL 9010 en RVS. Het nadeel van direct op het kozijn schroeven is dat je minder makkelijk het voorzetraam weghaalt en weer terugzet.
Wanneer je voor deze optie kiest dien je 40 mm extra aan te houden bij de lengte en breedte van het voorzetraam. Heb je bijvoorbeeld een raam van 1500 mm lang en 1000 mm breed? Dan dient je voorzetraam 1540 mm lang bij 1040 mm breed te zijn. Dit zodat aan alle zijden van het voorzetraam 20 mm óp het kozijn valt en je hier dus in kunt boren zonder het voorzetraam te beschadigen. Gebruik hiervoor dan ook Plexiglas GS, deze variant is het makkelijkst te bewerken.
Boor het voorzetraam voor met 10 cm afstand vanuit de hoeken en maximaal elke 30 cm op de lengtes. Doe dit in de 20 mm rand die óp het kozijn komt. Hierna kun je het voorzetraam direct vastschroeven in het kozijn.
Optie 3: klittenband
De derde optie voor het monteren van een voorzetraam is klittenband. Het klittenband heeft een enorm hoge kleefkracht en is beschikbaar in wit en zwart. Hierdoor is het voorzetraam gemakkelijk te monteren, haast niet zichtbaar na montage en gemakkelijk te verwijderen en terug te plaatsen. Ook hoef je bij deze manier van moteren geen glasband te gebruiken, het klittenband zorgt namelijk zelf al voor de luchtdichte afsluiting. Of je het klittenband kunt gebruiken is wel afhankelijk van de afmetingen van je voorzetraam, in onderstaand schema zie je deze in groen aangegeven. Is jouw voorzetraam groter? Dan is het verstandig om te kiezen voor montage door middel van montageclips of schroeven. Je kunt met 1 rol klittenband gemiddeld 3-5 voorzetramen plaatsen! Klittenband is zonder enige twijfel onze meest voordelige en ook nog snelste manier van voorzetramen monteren.
Bij het gebruik van het klittenband raden wij aan om de band met microhaken (ruw oppervlak) op het kozijn te plakken, het lusband (zacht oppervlak) komt dan op het voorzetraam. Volg de stappen hieronder voor het gebruik van het klittenband, of kijk voor een nog duidelijkere uitleg deze video.
Gebruik klittenband voorzetraam
- Maak het kozijn schoon en vetvrij.
- Breng het microhaken klittenband strak langs de rand van het kozijn aan. Trek hierbij niet aan het klittenband en druk na het aanbrengen overal nog goed aan.
- Verwijder aan één zijde van het Plexiglas de beschermfolie en breng strak langs de rand het lusband aan, ook hierbij na het aanbrengen overal goed aandrukken.
- Hierna 48 uur wachten en nogmaals al het klittenband goed aandrukken, hierna kan het voorzetraam worden aangebracht.
Welke manier van monteren past bij jou?
Welke manier van monteren je kiest is afhankelijk van je voorkeur, maar ook van de mogelijkheden in jouw woning. Heb je namelijk een huurwoning en/of hele smalle kozijnen? Dan is klittenband een goede optie. Heb je ruimte genoeg op jouw kozijn dan kun je kiezen voor montageclips of schroeven, hierbij ben je namelijk niet beperkt in de grootte van jouw voorzetraam.
Hoe meet je een voorzetraam?
Het inmeten van een voorzetraam is geen ingewikkelde klus, maar het moet wel goed gebeuren. Hieronder lees je stap voor stap hoe je de juiste lengte, breedte en dikte van jouw voorzetraam kiest.
Lengte x breedte
Voor de grootte van het voorzetraam houd je 20 mm langer en breder aan dan de afmeting van het raam. Is jouw raam (je meet dus binnen het kozijn) bijvoorbeeld 1500 mm lang en 1000 mm breed? Dan dient je voorzetraam 1520 mm lang bij 1020 mm breed te zijn. Dit is zodat aan alle zijden van het voorzetraam 10 mm óp het kozijn valt, je deze juist kan monteren en het de juiste isolatie biedt.
Er is een uitzondering bij het gebruik van schroeven: hierbij houd je i.p.v. 20 mm extra, 40 mm extra aan bij het opmeten. Met bovenstaand voorbeeld wordt dat dus een voorzetraam van 1540 mm lang bij 1040 mm breed.
Dikte
Voor de dikte houd je onderstaande tabel aan, hierin staat per afmeting welke dikte je nodig hebt. Voor bovenstaand voorbeeld van 1500 mm lang bij 1000 mm breed kies je dus een voorzetraam van 4 mm dik.
Nadat je de juiste afmetingen bepaald hebt, kies je het Plexiglas voor je voorzetramen. Wanneer je een vierkant of rechthoekig raam hebt, is Plexiglas XT een prima keuze. Onze voorzetramen zijn standaard gemaakt van Plexiglas XT. Heb je een andere vorm voorzetraam nodig dan een vierkant of rechthoek? Kies dan voor gegoten Plexiglas (GS). Dit materiaal kun je namelijk gemakkelijk zelf in de juiste vorm zagen met een decoupeer- of cirkelzaag op lage toeren. Plexiglas XT leent zich minder goed voor deze bewerkingen.
Als je je keuze hebt gemaakt, voer je de gewenste afmetingen in en wij zagen het voorzetraam vervolgens gratis voor je op maat!
Wel of geen glasband gebruiken?
Glasband zorgt voor een extra luchtdichte afsluiting van het voorzetraam, zodat het nóg betere isolatie geeft en volledig tochtwerend is. Tip is wel om aan de onderkant van het raam een stukje van 1 mm glasband weg te laten zodat eventueel vocht wat achter het voorzetraam zit weg kan. Glasband gebruik je niet bij de klittenband toepassing, hierbij heeft het klittenband ook tevens de glasband functie.
Hoe reinig je een voorzetraam?
Nadat het voorzetraam goed en wel gemonteerd is, is het ook handig om te weten hoe je deze eens in de zoveel tijd kunt reinigen. Dit gaat heel gemakkelijk: gebruik hiervoor een heel zachte microvezel doek (dus géén spons) met een mild sopje. Gebruik overvloedig water en bijvoorbeeld een paar druppels Dreft of allesreiniger.
Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over onze voorzetramen of de montage hiervan? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice, we helpen je graag!