De veelzijdigheid van HPL platen

De veelzijdigheid van HPL platen

HPL platen zijn stevige en weerbestendige platen die breed kunnen worden ingezet. Bijvoorbeeld als gevelplaat, boeideel, ruimtescheider, meubelplaat en nog veel meer. Een erg veelzijdige plaat dus. In deze blog lees je alles over HPL platen.

 

Benieuwd naar het product?

Bekijk HPL platen
 

 

Wat is HPL?

HPL staat voor High Pressure Laminate, een laminaat dat onder hoge druk tot één plaat wordt gevormd. Het bestaat uit drie lagen: een kernlaag en twee toplagen. De kernlaag is gemaakt van houtvezel, die bedekt wordt met melamine. Deze lagen worden doordrenkt met een thermoharder (fenolhars) en onder grote druk samengeperst. Melaminehars is de hardste synthetische organische stof die er is. Door de hoge dichtheid van melamine hecht vuil zich moeilijk aan de plaat. Hierdoor is HPL een zeer sterk en onderhoudsvriendelijk materiaal. Bovendien is het kleurecht en bestand tegen weersinvloeden, vocht en grote temperatuurverschillen. Door deze eigenschappen zijn HPL platen ideaal voor het bekleden van een gevel.

 

HPL eigenschappen

  • Zeer kras-, slag- en stootvast
  • Hoge vocht- en weersbestendigheid
  • Kleurecht en UV-bestendig
  • Levensduur van minimaal 30 jaar
  • Langdurige en hoge vormstabiliteit

 

Toepassingen van HPL platen

Doordat HPL platen tegen alle weersomstandigheden bestendig zijn én kras- slag- en stootvast zijn, worden ze veel gebruikt voor buitentoepassingen. HPL is dan ook ideaal voor boeiboorden of als gevelbekleding. Je kan het echter ook voor andere toepassingen gebruiken, bijvoorbeeld voor scheidingswanden, vensterbanken, spatwanden, dakkapellen etc.

 

De veelzijdigheid van HPL zien we dan ook terug in de verschillende toepassingen van onze klanten:

HPL platen als hek om dakterras

HPL als hek om dakterras

HPL platen bij buitensauna

HPL bij buitensauna

 

Monteren van HPL platen

Bij het monteren van HPL platen moet rekening worden gehouden met de hardheid van het materiaal en met de uitzetting en krimp van HPL door temperatuursverschillen.

Wij adviseren om HPL-platen te bevestigen met HPL-Trespa schroeven. Hiervoor moeten de gaten in de plaat eerst worden voorgeboord. Deze gaten mogen nooit kleiner zijn dan 8 mm, met uitzondering van de fixatieschroef, zodat de platen kunnen uitzetten en krimpen. De naden tussen de platen dienen ook minimaal 8mm breed te zijn in verband met het uitzetten van de platen.

Gebruik je de HPL platen als gevelbekleding? Zorg er dan voor dat er genoeg ventilatieruimte achter de panelen zit. Door het regelwerk verticaal te plaatsen, kan vocht gemakkelijk aan de onderkant ontsnappen.

In sommige gevallen kunnen de platen ook worden gelijmd, maar wij raden aan dit alleen door professionals te laten doen.

Lees voor een gedetailleerde uitleg de montagehandleiding voor HPL.

 

HPL op maat bestellen

Bij XXL Direct zagen we alle kunststof platen voor je op maat, dus ook HPL. Je betaalt en ontvangt alleen wat jij nodig hebt. Er is dus geen verspilling en geen extra kosten. De platen zijn leverbaar in verschillende kleuren, uiteraard bieden we ook de HPL-Trespa schroeven in bijpassende kleur aan. Heb je nog meer vragen over HPL? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag!

Lees ook deze artikelen