Dibond® of Trespa®: Welke kies je?

Dibond® of Trespa®: Welke kies je?

Dibond® en Trespa® zijn beide erg sterke sandwich platen die vaak voor vergelijkbare toepassingen worden gebruikt. Maar welke van deze materialen is de beste keuze voor jouw project? In deze blog komen beide materialen aan bod en zetten we de belangrijkste verschillen voor je op een rij. Zo kan jij een weloverwogen beslissing nemen.

 

Benieuwd naar het product?

Bekijk Alupanel-Blauwbond

Bekijk HPL
 

 

Dibond® is een merknaam voor alupanel en Trespa® is een merknaam voor HPL. In de rest van deze blog verwijzen we daarom naar alupanel en HPL.

Alupanel

Alupanel is een sandwichplaat die bestaat uit drie lagen: een kern van polyethyleen omgeven door twee aluminiumlagen. Deze samenstelling zorgt voor een materiaal dat zowel licht als stevig is.

Alupanel is ideaal voor bedrukking, wat het perfect maakt voor reclameborden en bewegwijzering. Daarnaast is het eenvoudig te bewerken en dankzij het lage gewicht gemakkelijk te hanteren. Dit maakt alupanel tot een veelzijdig en gebruiksvriendelijk materiaal, dat zowel binnen als buiten kan worden toegepast. Bovendien is het eenvoudig schoon te maken en dus erg onderhoudsvriendelijk.

Bij XXL Direct bieden we zowel geborstelde als witte alupanel Blauwbond platen van 4 mm dik aan.

In deze blog lees je alles over alupanel.

HPL

HPL is een hogedruklaminaat en bestaat ook uit drie lagen. De kern van HPL bestaat uit houtvezels, die bedekt wordt met melamine. Deze lagen worden doordrenkt met een lijm en onder grote druk samengeperst. Hierdoor ontstaat er een extreem sterke plaat.

HPL is zeer kras-, slag- en stootvast en bestand tegen alle weersinvloeden. Dit maakt het ideaal voor boeiboorden en gevelbekleding. Maar HPL is veelzijdiger dan dat. Het kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor scheidingswanden, vensterbanken of reclameborden. HPL is namelijk, net als alupanel, ook erg goed te bedrukken. Het nadeel van HPL is dat het een stuk zwaarder is en lastiger te bewerken is dan bijvoorbeeld alupanel.

Bij XXL Direct hebben we HPL platen van 6 mm dik in verschillende RAL-kleuren. 

In deze blog lees je alles over HPL.

Tuinhuisje van HPL

Trespa/HPL dakterras terras

HPL terras

Alupanel of HPL

HPL en alupanel kunnen dus voor vergelijkbare toepassingen gebruikt worden, maar afhankelijk van je project kunnen de volgende factoren doorslaggevend zijn:

Gewicht: Als gewicht een belangrijke factor is, dan is alupanel de beste keuze. Doordat het aanzienlijk lichter is dan HPL, is het ook een stuk eenvoudiger te monteren.

Duurzaamheid: Hoewel alupanel een sterk materiaal is, is HPL nog een stuk stoot- en slagvaster en krasbestendiger. HPL is extreem robuust en daarom een duurzamere keuze dan alupanel. We bieden dan ook 10 jaar garantie op HPL.

Bewerkbaarheid: Alupanel is makkelijker te bewerken dan HPL. Als je een project hebt waarbij maatwerk een belangrijke rol speelt, biedt alupanel meer flexibiliteit.

Budget: Alupanel is goedkoper dan HPL en kan dus een betere keuze zijn voor een project met een beperkt budget.

Montage: Alupanel kan gemakkelijk gemonteerd worden door middel van lijmen of schroeven. HPL, daarentegen, moet kunnen ventileren en wordt daarom vrijwel altijd geschroefd of met gevel clips bevestigd. In sommige gevallen moet er nog een nieuwe constructie aangebracht worden om HPL te kunnen laten ventileren. Dit kan extra tijd en geld kosten.

Alupanel en HPL op maat

Bij XXL Direct bieden we zowel alupanel als HPL aan in diverse kleuren en diktes. We zagen alle kunststof platen gratis voor je op maat. Je betaalt alleen voor wat jij nodig hebt, zo voorkomen we verspilling en heb jij geen extra kosten! Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen je graag!

Lees ook deze artikelen