Het belang van een goede fundering van je (terras)overkapping

Het belang van een goede fundering van je (terras)overkapping

 

 

Of je nu een veranda, overkapping of carport bouwt, een stevige fundering is essentieel. In deze blog leggen we uit waarom een goede fundering cruciaal is voor zowel de stabiliteit als duurzaamheid van je constructie.

Benieuwd naar het product?

Bekijk overkappingen

Bekijk terrasoverkappingen
 
 

Waarom een goede fundering belangrijk is

Een stevige fundering is essentieel voor elke overkapping. Bij houten constructies is dit zelfs nog belangrijker om ervoor te zorgen dat het hout goed beschermd blijft en de constructie lang mee gaat. Dit zijn de belangrijkste redenen:

    1. Stabiliteit en veiligheid: Een fundering zorgt ervoor dat je houten overkapping stabiel blijft staan en voorkomt dus dat hij wegzakt.
    2. Bescherming tegen houtrot: Hout is gevoelig voor vocht, en constant contact met een vochtige ondergrond leidt tot houtrot en schimmelvorming. Een goede fundering houdt het houten frame boven de grond en beschermt het tegen vocht.
    3. Eenvoudige installatie: Een goed begin is het halve werk. Als je de tijd neemt om je fundering zorgvuldig te installeren, zal je merken dat het opbouwen van de rest van de overkapping soepel zal verlopen. Dit voorkomt dus complicaties tijdens het verdere bouwproces.

Type grond

Er komen in Nederland een aantal verschillende soorten grond voor, met elk hun eigen eigenschappen. De meest voorkomende soorten zijn zand-, klei-, veen-, en leemgrond.

Een zandgrond is de meest ideale ondergrond voor het plaatsen van een overkapping. Zand heeft namelijk een erg goede draagkracht en wordt maar minimaal verder samengedrukt. De grond is dusdanig sterk, dat er vrijwel geen kans is op verzakkingen.

Klei-, veen-, en leemgrond daarentegen zijn een stuk instabieler en bieden daarom een grotere kans op verzakkingen. Hier is een goede fundering dus extra belangrijk om de constructie veilig en stabiel te houden.

 

Betonpoer als fundering overkapping

Betonpoer als fundering

Soorten fundering

Bij XXL Direct gebruiken we betonpoeren als fundering voor onze overkappingen en terrasoverkappingen.

Betonpoeren voorkomen verzakkingen en zorgen ervoor dat de staanders van je overkapping een stukje boven de grond staan. Hierdoor wordt het hout beschermd tegen houtrot en schimmels. Wij raden betonpoeren dan ook vrijwel altijd aan.

Als je een overkapping bij ons besteld, ontvang je daar gratis een op maat gemaakt poerenplan bij. Hierin staat precies waar je de poeren voor jouw overkapping moet plaatsen. Daar hoef jij je dus geen zorgen meer over te maken.

Verzakking voorkomen

Een goede fundering helpt dus om je overkapping stabiel te houden. Hier zijn enkele tips om het risico op verzakken te verminderen:

    • Grondsoort bepalen: Weet op welke grond je bouwt. Klei-, veen-, en leemgrond kunnen namelijk in volume veranderen bij schommelingen in vocht en temperatuur. Hierdoor kan je poer verzakken. Om extra ondersteuning te bieden kan je een tegel, die een groter oppervlak dan je poer heeft, waterpas onder je poer leggen om de druk te verspreiden. Hoe groter de tegel, hoe minder kans op verzakking.
    • Juiste installatie betonpoeren: Zorg ervoor dat de betonpoeren correct worden geplaatst. Wij adviseren om de betonpoeren ongeveer 5 tot 10 centimeter boven het maaiveld uit te laten steken. Daarnaast is het bij klei-, veen-, en leemgrond verstandig om de poeren, na het plaatsen van de constructie, in snelbeton te storten voor extra stevigheid. Gebruik één zak van 25kg snelbeton per poer. Bij zandgrond is dit optioneel.
    • Afwatering: Zorg voor een goede afwatering, zodat er geen water kan ophopen rondom je betonpoer. Ophopend water kan de grond rond de fundering namelijk verzadigen, wat kan leiden tot verzakking van de constructie. Dit kan de stabiliteit van de overkapping aantasten en zelfs structurele schade veroorzaken. Goede afwatering zorgt ervoor dat water snel en effectief wordt afgevoerd, zodat de fundering stabiel blijft.

In deze video leggen we precies uit hoe je betonpoeren plaatst:

 

Heb je nog meer vragen over de fundering van onze overkappingen? Neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen je graag.

Lees ook deze artikelen