HPL zagen: tips en benodigdheden

HPL zagen: tips en benodigdheden

Bij XXL Direct zagen we alle HPL platen gratis voor je op maat, maar het is ook mogelijk om zelf HPL te zagen. Gebruik hier wel het goede gereedschap voor en werk voorzichtig. HPL is een erg hard materiaal en daarom kan je het zagen ervan vergelijken met het zagen van hardhout.

 

Benieuwd naar het product?

Bekijk HPL platen
 

 

De benodigdheden voor het zagen van HPL

  • Cirkelzaag of decoupeerzaag
  • Stevige werkbank en werkbankklem
  • Schilderstape
  • Veiligheidsbril
  • Pen of potlood

Algemene tips voor het zagen van HPL

Het zagen van HPL platen is mogelijk met een cirkelzaag of decoupeerzaag. Er zijn speciale zagen voor HPL, maar je kan ook een metaalzaag met een fijngetand zaagblad gebruiken. Gebruik geen handzaag, het materiaal is hier te hard voor.

Zorg ervoor dat de plaat voldoende ondersteund wordt om te voorkomen dat hij gaat trillen. Dit lijdt namelijk tot een onnauwkeurige of gekartelde zaagsnede. Gebruik bij voorkeur een zaagtafel met klemmen om de plaat stevig vast te zetten. Zorg er ook voor dat de zaag een scherp zaagblad heeft en een fijne vertanding. Hoe meer tanden, hoe fijner de zaagsnede.

De toplaag van HPL is melamine. Deze kan gaan kartelen als je het niet goed zaagt. Om dit te voorkomen, plak je de zaaglijn af met schilderstape en zaag je door zowel de tape als de HPL plaat. Je kan ook gebruik maken van splinterbeveiliging of een voorritser. Splinterbeveiliging zorgt ervoor dat je HPL plaat dicht bij het zaagblad wordt ondersteund, waardoor het risico op splinteren vermindert. Bij een voorritser maakt een klein zaagblad voor het hoofdzaagblad een ondiepe snede, wat helpt om splinters te voorkomen bij het hoofdzaagblad.

 

HPL plaat antraciet
HPL plaat wit RAL 9010
HPL plaat wit RAL 9016

 

HPL platen zagen met een cirkelzaag

Om een gekartelde zaagsnede te voorkomen moet je rekening houden met de zaagrichting van het zaagblad. Bij cirkelzagen staan de tanden van het zaagblad naar beneden gericht, waardoor de mooiere zijde van de zaagsnede de bovenkant van de plaat is. Zaag dus altijd met de zichtzijde naar boven.

Voor de zaagdiepte is het aan te raden drie tot vier keer de plaatdikte aan te houden. Heb je een HPL plaat van 6mm dikte, zaag dan 2-3 cm diep. Gebruik een hoog toerental en zorg ervoor dat de cirkelzaag volledig vlak ligt bij het inzagen van de HPL plaat.

 

HPL plaat zagen met een decoupeerzaag

Bij een decoupeerzaag wijzen de zaagtanden van het zaagblad naar boven, waardoor de mooie zijde de onderkant van de plaat is. Zaag dus altijd met de zichtzijde naar beneden. Als je decoupeerzaag een pendelstand heeft, zet deze dan uit. Bij pendel-decoupeerzagen kan het zaagblad niet alleen verticaal, maar ook horizontaal bewegen. Door deze voorwaartse beweging gaat het zagen sneller, maar ook minder nauwkeurig en kunnen er scheuren in de afwerking ontstaan. Wil je een strakke lijn? Zet deze stand dan uit. Gebruik een gemiddelde snelheid bij het zagen met een decoupeerzaag.

 

Na het zagen verwijder je scherpe randjes simpelweg met schuurpapier of een frees.

 

HPL op maat bestellen

Onze HPL platen zijn in een dikte van 6mm leverbaar in verschillende kleuren. Deze platen hebben een licht gestructureerd oppervlak en zijn UV-bestendig. We zagen deze graag en helemaal gratis voor je op maat. Een hele plaat afnemen hoeft niet, je betaalt alleen boor het stuk dat je nodig hebt. Heb je meer vragen over HPL? Lees dan onze blog: De veelzijdigheid van HPL of neem contact op met onze klantenservice, we helpen je graag!

Lees ook deze artikelen