Kan je EPDM over bitumen dakbedekking leggen?

Kan je EPDM over bitumen dakbedekking leggen?

 

Je bitumen dakbedekking nadert het einde van zijn levensduur en is aan vervanging toe. Overweeg je om EPDM over je bitumen dak te leggen? Het lijkt een aantrekkelijke optie, met een potentiële levensduurverlenging van wel 50 jaar. Maar voordat je deze stap zet, zijn er enkele belangrijke overwegingen die je moet maken. Want, ja, het is mogelijk om EPDM over bitumen te leggen, maar het is niet altijd de meest verstandige keuze.

 

Benieuwd naar het product?

Bekijk onze EPDM
 

 

EPDM en bitumen dakbedekking

Bitumen, ook wel dakleer of roofing, wordt veel gebruikt op platte daken in Nederland en België. Maar wat is het precies? Bitumen is een stroperige vloeistof die afkomstig is van aardolie. Het wordt verkregen door lichte fracties uit ruwe aardolie te destilleren, waarbij het zwaarste bestanddeel overblijft: bitumen.

Bitumen is waterdicht en relatief goedkoop, waardoor het ideaal is als dakbedekking. Toch maakt dit materiaal steeds vaker plaats voor EPDM. EPDM is een chemisch rubber met een erg grote elasticiteit. Na uitrekking of vervorming keert het altijd terug naar zijn oorspronkelijke vorm en grootte. Mede door deze eigenschap, de UV-bestendigheid en lange levensduur, wordt er steeds vaker gekozen voor EPDM als dakbedekking.

EPDM folie over bitumen leggen

Je bitumineuze dakbedekking is toe aan vervanging. Nu sta je voor de keuze: verwijder je het bitumen volledig of breng je simpelweg een nieuwe laag EPDM dakbedekking aan? Beide opties hebben hun voordelen. Het bespaart je een hoop tijd en kosten om een nieuwe dakbedekking over de oude te laten leggen. Maar soms is een compleet nieuw dak een verstandigere keuze, vooral als het bestaande dak in slechte staat verkeert.

Als je ervoor kiest om een nieuwe laag dakbedekking over je bitumen dak te leggen, is EPDM een uitstekende optie. EPDM heeft een lange levensduur van wel 40 tot 50 jaar, wat het tot een duurzame keuze maakt. Bovendien kun je EPDM eenvoudig zelf aanbrengen, doordat je het lijmt in plaats van brandt, is het UV-bestendig en biedt het een hoge elasticiteit.

 

EPDM dakbedekking op een overkapping

In deze blog lees je precies hoe je EPDM plaatst

Wanneer is het beter om de oude dakbedekking te verwijderen?

Er zijn verschillende situaties waarin het verstandig is om je oude dakbedekking te verwijderen in plaats van er simpelweg een laag EPDM overheen te leggen:

  • Geen isolatie of koud isolatie van de dakconstructie: Een dak kan op verschillende manieren geïsoleerd worden. We spreken hierbij over warm dak isolatie en koud dak isolatie. In eigenlijk alle gevallen heeft een warm dak isolatie de voorkeur, hierbij ligt het isolatiemateriaal bovenop de dakconstructie. Hierdoor blijft de warme lucht in het huis en de koude lucht buiten de constructie, en andersom. Bij koud dak isolatie ligt het isolatiemateriaal onder of tussen de dakconstructie. Hierdoor ontstaan er grote temperatuurschommelingen in de dakconstructie, waardoor er vocht kan ontstaan. Dit vocht komt via het bitumen omhoog, maar kan nergens naartoe vanwege de dampdichte eigenschappen van EPDM. Na verloop van tijd verliest de EPDM lijm zijn hechting door dit vocht. Hetzelfde probleem kan zich voordoen bij een dak zonder isolatie. Het is daarom alleen mogelijk om EPDM over bitumen te leggen bij warm dak isolatie.
  • Reparaties of werkzaamheden aan de onderconstructie: Als er reparaties of werkzaamheden aan de onderconstructie of het dakbeschot moeten worden uitgevoerd, is het beter om het probleem bij de bron aan te pakken. Verwijderen van de oude dakbedekking kan dan noodzakelijk zijn.
  • Meerdere lagen dakbedekking: Als er al meerdere lagen dakbedekking op je dak liggen, kan het gewicht te zwaar worden. In zo’n geval is het raadzaam om de oude dakbedekking te verwijderen. Dit is voornamelijk het geval bij meerdere lagen bitumen dakbedekking. Bitumen is namelijk een zwaar materiaal.
  • Leislag in bitumen dakbedekking: Tegenwoordig hebben vrijwel alle bitumen dakbedekkingen een laag leislag die het bitumen beschermt tegen UV-straling. Als deze leislag loslaat door veroudering, zal EPDM niet goed hechten aan het bitumen dak. Dit kan echter opgelost worden, door het dak erg goed te vegen.

 

EPDM dakbedekking op een overkapping

Belangrijke overwegingen bij het leggen van EPDM over bitumen dakbedekking

Wanneer je zeker weet dat je dak geschikt is om EPDM over het bitumen te leggen, dan zijn er nog enkele cruciale aandachtspunten. De belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden zijn als volgt:

  • Droogheid van het dak: Voordat je EPDM gaat lijmen, moet het dak volledig droog zijn. EPDM-lijm verliest namelijk zijn hechting door vocht en kan dus al snel loslaten als het dak nog nat is. Zonde, want de levensduur van EPDM is wel 40 tot 50 jaar! Als je bitumen dak kleine scheurtjes vertoont, kan het meerdere dagen duren voordat het volledig droog is. Wees geduldig en wacht lang genoeg voordat je EPDM gaat lijmen.
  • Leeftijd van het bitumen: Het is van belang dat je bitumen niet te nieuw is. Bitumen bevat namelijk aardolie en als er te veel oliën aanwezig zijn, hecht EPDM niet goed. Dit kan leiden tot blaasvorming onder de folie. Na verloop van tijd nemen de aanwezige oliën in bitumen af en kan je EPDM wel over bitumen leggen. Je bitumen dak moet minimaal 5 jaar oud zijn, een jonger dak kan écht niet.

 

EPDM over bitumen: tips voor een succesvolle installatie

Wanneer je EPDM over een bestaande bitumen dakbedekking wilt leggen, zijn er een aantal simpele richtlijnen voor een succesvolle installatie.

  1. Zorg ervoor dat het dak goed droog is. Wanneer het dakleer al scheurtjes vertoont, moet het echt een paar dagen droog zijn geweest voordat je kan gaan lijmen.
  2. Verwijder alles wat er los op je dak ligt: mos, blaadjes, zand, grind etc. en veeg het dak goed schoon. Zit er leislag in je dakbedekking? Veeg dan extra goed!
  3. Verwijder ook de daktrimmen en eventuele afwatering, ontluchting en wat er nog meer op je dak zit.
  4. Snijd het bitumen weg aan de randen van het dak en de verticale of diagonale opstand. Dit zorgt ervoor dat het EPDM goed hecht aan de randen. Doe dit wel voorzichtig, je wilt namelijk je dakbeschot niet beschadigen.

 

Nu kan je beginnen met het leggen van het EPDM. Bekijk hiervoor onze handleiding EPDM Dakbedekking en bekijk onderstaande video.

 

 

Heb je nog vragen of behoefte aan advies? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag!

Lees ook deze artikelen