Kunststof platen voor buiten

Kunststof platen voor buiten

Kunststof platen zijn een populaire keuze voor vele buitentoepassingen. Logisch, want veel kunststoffen zijn duurzaam, veelzijdig en weerbestendig. Maar welke kunststof plaat is nu het meest geschikt voor jouw buitenproject? In deze blog bespreken we vier kunststoffen die vaak in de buitenlucht gebruikt worden, namelijk: plexiglas, polycarbonaat, HPL (ook bekend als Trespa®) en alupanel Blauwbond (ook bekend als Dibond®).

 

Benieuwd naar het product?

Bekijk kunststof platen

 

Wanneer is een kunststof plaat geschikt voor buiten?

Een kunststof plaat is geschikt voor buitengebruik als het materiaal bestand is tegen verschillende weersomstandigheden zoals UV-straling, regen, wind, temperatuurverschillen en vorst. Dit houdt in dat de kunststof plaat niet verkleurt of bros wordt door zonlicht en niet vervormt of barst bij temperatuurschommelingen. Daarnaast is het van belang dat het materiaal geen water absorbeert en dat het materiaal duurzaam is en dus niet snel vervangen hoeft te worden.

Soorten kunststoffen voor buiten

Er zijn verschillende soorten kunststoffen geschikt voor buiten. Deze kunnen ingedeeld worden in transparante kunststoffen en niet-transparante kunststoffen.

Transparante kunststoffen voor buitengebruik

Zowel plexiglas als polycarbonaat zijn transparante kunststoffen die goed buiten te gebruiken zijn. Ze worden dan ook beide veel als vervanger van glas toegepast. Dit, omdat ze lichter en slagvaster zijn dan glas. Daarnaast zijn zowel plexiglas als polycarbonaat uv-bestendig en bestand tegen temperatuurschommelingen en invloeden van water.

Het verschil tussen plexiglas en polycarbonaat is voornamelijk dat polycarbonaat nóg sterker is dan plexiglas en het daarom uitermate geschikt is als veiligheidsglas. Polycarbonaat is daarentegen wel een stuk gevoeliger voor krassen dan plexiglas. Daarom kan plexiglas beter gebruikt worden op plekken waar krassen kunnen ontstaan. Plexiglas is ook een budgetvriendelijkere optie dan polycarbonaat.

Niet-transparante kunststoffen

Er zijn veel niet-transparante kunststoffen geschikt voor buitengebruik. Bij XXL Direct bieden we Alupanel-Blauwbond en HPL aan. Deze materialen zijn beide opgebouwd uit drie lagen die samen één sterke plaat vormen. Beide kunststoffen zijn dan ook bestand tegen uv-straling, vocht en temperatuurschommelingen.

Er zijn een aantal verschillen die de doorslaggevend kunnen zijn voor de keuze tussen beide materialen. Alupanel is bijvoorbeeld een stuk goedkoper, lichter en makkelijker te bewerken dan HPL. Daarentegen is HPL erg robuust en een stuk slagvaster en krasbestendiger dan alupanel. HPL is dus wel de duurzamere keuze van de twee.

In deze blog lees je alles over de verschillen tussen HPL en alupanel.

Toepassingen van kunststof platen voor buiten

Kunststof platen kunnen op allerlei verschillende manieren buiten gebruikt worden. Zoals eerder vermeld werd, worden plexiglas en polycarbonaat voornamelijk gebruikt als vervanging voor glas. Plexiglas wordt bijvoorbeeld gebruikt voor windschermen, kassen en als deur- en raambeglazing van bijvoorbeeld tuinhuisjes. Polycarbonaat kan voor dezelfde projecten gebruikt worden, maar door de slagvastheid van polycarbonaat is het ook geschikt voor bijvoorbeeld terrasoverkappingen, dugouts, kogelwerende ramen en bushokjes.

Tuinhuisje met plexiglas ramen

Tuinhuisje met plexiglas ramen

Polycarbonaat afdakje

Polycarbonaat afdakje

 

HPL en alupanel zijn geschikt voor vergelijkbare toepassingen, zoals gevelbekleding en reclameborden. Beide materialen zijn echter zeer veel uitgebreider inzetbaar. Zo bouwde een klant bijvoorbeeld een volledig tuinhuisje met HPL, terwijl een andere klant zijn buitensauna bekleedde met dit robuuste materiaal. Alupanel is ook ideaal voor bewegwijzering en dankzij de uitstekende bedrukbaarheid bieden we bij XXL Direct een breed assortiment aan wandpanelen voor buitengebruik met diverse prints.

 

HPL Tuinhuisje

Tuinhuisje van HPL

Alupanel wandbekleding

Alupanel wandbekleding

 

Bij XXL Direct zagen we alle kunststof platen voor je op maat. Je betaalt alleen voor het stuk dat je nodig hebt. Zo voorkomen we verspilling en heb jij geen extra kosten. Heb je toch nog meer vragen over welke kunststof plaat je het beste kunt gebruiken? Neem dan contact op met de klantenservice. We helpen je graag!

Lees ook deze artikelen