Moet je Douglas hout behandelen? Waarom wel, of waarom juist niet?

Moet je Douglas hout behandelen? Waarom wel, of waarom juist niet?

Douglas hout is de meest bekende houtsoort die buiten wordt gebruikt. Deze houtsoort heeft een licht rode tot geelbruine kleur. Doordat de Douglas spar wel 40 meter hoog kan worden, kan het hout in grote afmetingen worden geleverd. Ideaal voor overkappingen dus! Maar moet je Douglas hout eigenlijk behandelen? We leggen het uit in deze blog.

 

Benieuwd naar het product?

Bekijk overkappingen
 

 

Duurzaamheid van Douglas hout

Douglas hout komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar deze spar is inmiddels ook al in het noorden en westen van Europa te vinden. Het hout van onze overkappingen komt bijvoorbeeld uit Frankrijk. Douglas hout is de hardste naaldhoutsoort die te verkrijgen is en naarmate het hout droger wordt, zal het nóg harder worden. Douglas hout valt in duurzaamheidklasse 3. Dat betekent dat dit hout onbehandeld ongeveer 10 tot 15 jaar mee gaat. Je kan de levensduur eenvoudig verlengen door het te behandelen.

 

Waarom zou je Douglas hout behandelen?

Zoals hierboven al beschreven, verleng je de levensduur van Douglas hout door het te behandelen. Daarnaast geeft een behandeling het hout de kleur die het direct na het zagen heeft en bescherm je deze kleur. Ook wordt het hout beschermd tegen vocht, houtrot en Uv-straling, en werkt het preventief tegen blauwzwam. Door Douglas hout te behandelen, bescherm je het hout ook tegen wespenaantasting.

 

Hoe behandel je Douglas hout?

Je kan Douglas hout op verschillende manieren behandelen: je kunt het hout impregneren met een speciale houtimpregneer, beitsen of oliën.

Hout impregneren: behandel het hout met een speciale houtimpregneer om het te beschermen tegen vocht en schimmel. Bij XXL Direct is het mogelijk om de Zweedse rabatdelen van de overkapping al geïmpregneerd in de kleur zwart te ontvangen.

Beitsen of oliën: je kan Douglas hout ook behandelen met beits. Zorg ervoor dat voordat je begint het hout goed schoon, vetvrij en droog is. We adviseren vervolgens om twee lagen beits aan te brengen. Door de snelle droogtijd, kun je beide op één dag aanbrengen. Je kan er ook voor kiezen om een zwarte beits te gebruiken. Hiermee krijgt je hout een mooie zwarte kleur.

Beits voor overkapping behandelen

 

Als je Douglas hout gaat beitsen, op welk moment doe je dat dan?

Als je Douglas hout gebruikt voor je terrasoverkapping, raden wij aan om het hout te beitsen ná de montage van het hout, maar wel vóór de montage van het dak. Op deze manier kan je nog goed alle plekken van het hout raken.

Bij een overkapping raden we aan het hout te beitsen na de gehele montage. Zo hoef je maar één kant van eventuele wanden te beitsen en ontstaan er geen lelijke plekken na het schroeven.

Douglas houten overkapping met compleet dak

Overkapping met achterwand

Douglas houten overkapping met zwart Zweeds rabat

Overkapping met achterwand

Douglas houten overkapping

Douglas houten overkapping

 

Waarom zou je Douglas hout niet behandelen?

Er zitten dus verschillende voordelen aan het behandelen van je Douglas hout. Maar je kan er ook voor kiezen om het niet te doen. Wanneer je dit niet doet, zal de levensduur van het hout verkorten en zal het hout verkleuren tot een grijsachtige kleur. Sommigen vinden deze kleur juist erg mooi en kiezen er daarom voor om het hout niet te behandelen.

Wanneer je een overkapping bij ons bestelt, kan je ervoor kiezen om betonpoeren te nemen. Dit raden wij dan ook altijd aan zodat het hout niet in de grond staat. Dit voorkomt dat het Douglas hout snel zal rotten of schimmelen. Daarnaast is het natuurlijk een erg stevige funering voor je overkapping.

Voor meer tips over hoe je je houten overkapping onderhoudt, lees je deze blog.

Heb je na het lezen van deze blog nog meer vragen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice, we helpen je graag!

Lees ook deze artikelen