Overkapping inrichten: inspiratie voor jouw tuin

Overkapping inrichten: inspiratie voor jouw tuin

Of je nu al een overkapping in je tuin hebt staan of er binnenkort een gaat uitzoeken, één ding is zeker: je wilt je overkapping gezellig inrichten. Maar hoe doe je dat en wat brengt nu echt sfeer onder een overkapping? In deze blog lees je er alles over.

 

Benieuwd naar het product?

Bekijk overkappingen

Bekijk terrasoverkappingen

 

 

 

Afmetingen van je overkapping

Bij het stylen en inrichten van je overkapping spelen de afmetingen en het doel van je overkapping een grote rol. Soms ben je afhankelijk van beperkte ruimte, maar een kleine overkapping kan ook een bewuste keuze zijn. Een overkapping kan namelijk verschillende doelen hebben. Ben je van plan hier elke zomeravond te gaan dineren, of zie je je overkapping meer als loungeplek? Misschien dient je overkapping wel puur als afdak om spullen droog te kunnen zetten. Het doel van je overkapping bepaalt voor een groot deel de inrichting, en misschien ook wel de aankleding van je overkapping. Bij het inrichten van je overkapping is het belangrijk om rekening te houden met je specifieke wensen en behoeften, zodat je optimaal van de ruimte kunt genieten.

Overkapping materiaal

Ook het materiaal kan een rol spelen bij het inrichten van je overkapping. Een houten overkapping heeft namelijk een heel andere uitstraling dan een aluminium overkapping. Het voordeel van hout is dat je het met vrijwel alle stijlen kan combineren. Zo kan je voor een landelijke stijl gaan, maar ook voor een moderne of industriële look.

Bovendien zijn er overkappingen met licht doorlatende daken en volledig gesloten houten overkappingen. Ook dit kan invloed hebben op de inrichting van je overkapping.

Bij XXL Direct bieden we twee typen overkappingen aan: standaard overkappingen en terrasoverkappingen. Beide worden gemaakt van hoogwaardig geschaafd Douglas hout. Wij maken je overkapping op maat, tot op de centimeter nauwkeurig. Jij hoeft alleen de juiste afmetingen door te geven en wij zorgen ervoor dat het kant-en-klare bouwpakket bij je thuis wordt bezorgd. Daarnaast kun je ook een compleet dak aanschaffen als je liever zelf een onderconstructie bouwt, of deze nog hebt.

Bar in de overkapping Overkapping inrichten met hangplant Overkapping ingericht met plant

Elementen voor het inrichten van een gezellige overkapping

Er zijn twee elementen die je onder vrijwel elke overkapping tegenkomt en je simpele buitenterras veranderen in een knusse plek. Door hier rekening mee te houden en er je eigen twist aan te geven maak je van jouw overkapping een plek waar je het hele jaar onder kunt genieten.

Verlichting

Verlichting is een essentieel element onder elke overkapping en kan je buitenterras transformeren in een gezellige plek. De juiste verlichting hangt sterk af van het doel van je overkapping. Warm en zacht licht zorgt voor sfeer en is vaak voldoende voor ontspanning. Als je bijvoorbeeld van plan bent om ’s avonds een boek te lezen, dan heb je waarschijnlijk een feller licht nodig. Dimbare verlichting is in bijna alle gevallen de beste keuze, omdat je hiermee voor elke situatie het juiste licht kunt creëren.

Accessoires

Accessoires spelen ook een grote rol in het creëren van een gezellige overkapping. En het mooie is dat je ze nu gewoon buiten kan laten staan, omdat ze toch niet nat worden!

Vrijwel elke overkapping heeft één of meerdere muren, of dit nu de muren van je huis zijn of de wanden van de overkapping zelf. Deze muren kun je optimaal benutten door leuke foto’s, spiegeltjes of kunstwerken op te hangen. Een wandplankje biedt extra decoratiemogelijkheden en kan verder ingericht worden.

Daarnaast kun je de rest van de overkapping inrichten met diverse accessoires om een uitnodigende sfeer te creëren. Denk aan plantjes, foto’s, kaarsen, kussens en kleedjes. Door je eigen stijl toe te passen en ervoor te zorgen dat de decoratie aansluit bij de rest van je overkapping, maak je er een plek van waar je het hele jaar door graag verblijft.

Overkapping inrichten met buitenkeuken Overkapping inrichten met hangplant Ingerichte overkapping met BBQ en wanddecoratie

Personaliseer je overkapping

Zoals eerder besproken, heeft jouw overkapping waarschijnlijk een bepaald doel. Stem daarom de inrichting van je overkapping daarop af. Geniet je graag het hele jaar door van buiten zijn? Overweeg dan een fijne kachel. Voor frequente feestjes kun je een stijlvolle bar integreren onder je overkapping. En als buiten koken jouw passie is, investeer dan in een complete buitenkeuken.

Je kan je overkapping ook multifunctioneel en milieuvriendelijk maken. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen op het dak voor duurzame energie, of aan het opvangen van regenwater om je planten te bewateren. Laat je creativiteit de vrije loop en maak er jouw eigen unieke plek van. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Kachel onder de overkapping Bar in de overkapping Gepersonaliseerde overkapping met waterton

Heb je nog vragen over onze overkappingen? Neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen je graag!

Lees ook deze artikelen