Plexiglas of polycarbonaat

Plexiglas of polycarbonaat

Ga je beginnen met een nieuw project, maar twijfel je of je het beste plexiglas of polycarbonaat kunt gebruiken? In veel gevallen zijn beide kunststof soorten een goede optie, maar er zijn uitzonderingen waarbij je beter de een over de ander kunt kiezen. In deze blog leggen we het je uit.

 

Benieuwd naar het product?

Bekijk polycarbonaat platen
 

 

Wat is plexiglas?

Plexiglas, ook wel bekend als acrylaat of PMMA, is een transparante thermoplastische kunststof. Het staat bekend om zijn glasachtige helderheid. Plexiglas is licht van gewicht en gemakkelijk te bewerken, waardoor het vaak wordt gebruikt voor displays, vitrines, ramen en als alternatief voor glas in kunstwerken en architectuur.

In deze blog lees je alles over plexiglas.

Wat is polycarbonaat?

Polycarbonaat is ook een heldere thermoplastische kunststof en staat bekend om zijn robuustheid en slagvastigheid. Het materiaal is bijna onbreekbaar, wat het een uitstekende keuze maakt voor toepassingen waarbij veiligheid en duurzaamheid van essentieel belang zijn. Polycarbonaat wordt veel gebruikt in veiligheidsbrillen, beschermende schermen, kogelwerende beglazing en in de elektronica-industrie.

In deze blog lees je alles over polycarbonaat.
 

De overeenkomsten tussen plexiglas en polycarbonaat

Plexiglas en polycarbonaat delen een aantal belangrijke eigenschappen, waardoor ze vaak als vervanging voor glas worden gebruikt. Beide materialen zijn transparante kunststoffen met een lichtdoorlatendheid van ongeveer 90%, wat ze zeer geschikt maakt voor toepassingen waarbij helderheid van belang is. Bovendien zijn beide kunststoffen ongeveer 50% lichter dan glas, wat het hanteren en installeren ervan vergemakkelijkt. Als thermoplasten kunnen plexiglas en polycarbonaat bij verhitten vervormd worden en behouden ze hun stevigheid na afkoeling. Daarnaast zijn beide materialen aanzienlijk slagvaster dan normaal glas, bestand tegen UV-straling en volledig recyclebaar.

 

De verschillen tussen plexiglas en polycarbonaat

Naast dat plexiglas en polycarbonaat veel overeenkomsten hebben, hebben ze ook een aantal verschillen.

Slagvastheid: Polycarbonaat is, met een slagvastheid van 250 keer die van glas, aanzienlijk sterker dan plexiglas, dat 25 tot 30 keer slagvaster is dan glas. Polycarbonaat is vrijwel onbreekbaar, wat het ideaal maakt voor vandalismebestendig- en veiligheidsglas.

Hittebestendigheid: Polycarbonaat is van nature brandvertragend én zelfdovend, waardoor het geschikt is voor toepassingen waar hittebestendigheid vereist is. Plexiglas is daarentegen wél brandbaar en kan temperaturen tot 80 graden celsius aan.

Flexibiliteit: Polycarbonaat is flexibeler dan plexiglas en kan bij kamertemperaturen worden gebogen zonder te breken. Plexiglas is stijver en breekt sneller bij buiging. Het  kan dan ook alleen warm gebogen worden.

Polijsten: Beide materialen zijn krasgevoeliger dan glas, maar plexiglas kan worden gepolijst om krassen te verwijderen. Bij polycarbonaat is dit niet mogelijk.

Prijs: Polycarbonaat is duurder dan plexiglas, wat een belangrijke overweging kan zijn bij het kiezen van materiaal.

Conclusie

Beide kunststoffen zijn geschikt voor verschillende toepassingen, maar de keuze hangt af van de specifieke eisen van je project:

  • Kies voor polycarbonaat als slagvastheid en hittebestendigheid cruciaal zijn, bijvoorbeeld bij veiligheidsglas.
  • Kies voor plexiglas als je op zoek bent naar een goedkoper materiaal, waarbij krasbestendigheid van belang is, zoals in vitrines of displays.

Als geen van deze factoren een rol speelt, is plexiglas vaak de meest kostenefficiënte keuze.

Policarbonaat vizier van een helm

Polycarbonaat vizier helm

Plexiglas kas

Bij XXL Direct hebben we zowel polycarbonaat als plexiglas XT en GS. We zagen alle platen gratis voor je op maat en je betaalt alleen voor het stuk dat je nodig hebt. Heb je nog meer vragen over plexiglas of polycarbonaat? Neem dan contact op met de klantenservice. We helpen je graag!

Lees ook deze artikelen