Plexiglas zagen - Zaag als een pro

Plexiglas zagen - Zaag als een pro

Bij XXL Direct zagen we alle plexiglas platen gratis voor je op maat, maar je kan het ook prima zelf zagen. Of je nu een doe-het-zelver bent of een professionele vakman, deze blog helpt je om een nette, splintervrije zaagsnede te maken in plexiglas.

 

Benieuwd naar het product?

Bekijk plexiglas platen
 

 

Gegoten (GS) of geëxtrudeerd (XT) plexiglas

Voordat je plexiglas gaat kopen of bewerken is het goed om te weten welk soort plexiglas het beste bij jouw project past: gegoten (GS) of geëxtrudeerd (XT) plexiglas. Beide soorten plexiglas zijn goed zelf te zagen, maar plexiglas XT kan iets sneller splinteren door de interne spanning van het materiaal. Dit kun je voorkomen met de juiste materialen en technieken.

De benodigdheden voor het zagen van plexiglas

  • Cirkelzaag of decoupeerzaag
  • Zaagblad met fijne vertanding
  • Veiligheidsbril

Optioneel

  • Werkbankklem of lijmtangen
  • Potlood of stift
  • Liniaal of meetlint
  • Schuurpapier voor het afwerken van randen
  • Schilderstape

Voorbereidingen voor het zagen

Laat de beschermfolie zitten om beschadigingen te voorkomen tijdens het bewerken. Teken de gewenste zaaglijn af en klem het plexiglas stevig vast aan een werkbank of tafel. Zorg ervoor dat je de plaat ondersteunt onder het gehele oppervlak.  

 

Plexiglas plaat GS
Plexiglas plaat XT

 

Plexiglas zagen met een decoupeerzaag

Een decoupeerzaag is wendbaar en dus ideaal voor het zagen van gebogen lijnen en complexe vormen, maar je kan er ook prima rechte lijnen mee zagen. Gebruik een fijn getand zaagblad voor kunststoffen en zorg ervoor dat het plexiglas goed ondersteund wordt. Zaag rustig en op een laag toerental voor het beste resultaat.

Plexiglas zagen met een cirkelzaag

Een cirkelzaag zorgt voor een uitstekende precisie voor rechte, lange sneden en produceert een iets gladdere afwerking dan een decoupeerzaag. Kies voor een fijn getand zaagblad, bij voorkeur een voor kunststoffen of non-ferrometalen en gebruik eventueel een geleiderail om de zaag recht te houden. Kies voor een toerental van tussen de 3500 en 4000 toeren per minuut; hoe dikker het materiaal, hoe hoger het toerental.

Extra tips

  • Maak de randen glad met schuurpapier. Begin met fijn schuurpapier en werk naar een steeds fijner schuurpapier voor een gladde afwerking.
  • Gebruik schilderstape om splinteren te minimaliseren bij plexiglas XT. Breng de tape aan waar de zaaglijn komt en zaag door zowel het plexiglas als de schilderstape.
  • Zit er geen beschermfolie meer op je plexiglas? Leg het dan op een stuk vilt om krassen te voorkomen.

Plexiglas op maat bestellen

Bij XXL Direct zagen we alle plexiglas platen gratis voor je op maat, zowel gegoten als geëxtrudeerd. Je betaalt alleen voor het stuk dat je nodig hebt. Heb je meer vragen over plexiglas? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag!

Lees ook deze artikelen