Waarom een sedumdak een goed idee is

Waarom een sedumdak een goed idee is

 

 

Je ziet ze steeds vaker verschijnen: groene daken. En niet zonder reden! Want naast dat deze daken er super leuk uit zien, hebben sedumdaken ook een aantal handige voordelen. Ben jij ook van plan om een sedumdak aan te leggen? In deze blog lees je waarom dat een slim en duurzaam idee is.

Benieuwd naar het product?


Bekijk EPDM
 
 

Wat is een sedumdak?

Een sedumdak is een type groendak, waarbij je je dak beplant met sedumplanten. Dit zijn kleine vetplantjes die weinig water en vooral erg weinig onderhoud nodig hebben. Deze plantjes kunnen goed tegen zowel droge als vochtige omstandigheden en wortelen zich niet diep. Sedum plantjes vragen ook om maar weinig voedingsstoffen, ideaal voor op je dak dus!

De voordelen van een sedumdak

Een sedumdak biedt een aantal voordelen:

Isolatie: Een van de grootste voordelen is de natuurlijk isolerende werking van sedum. In de zomer houdt het dak warmte buiten en in de winter zorgt het juist voor warmtebehoud. Dit zorgt uiteindelijk voor lagere energiekosten, omdat je kunt besparen op verwarming en airconditioning. Bovendien draagt het bij aan geluidisolatie, waardoor je minder last hebt van omgevingsgeluiden.

Waterbuffering: Sedumdaken vangen regenwater op. Doordat de planten een deel van het water verbruiken en de rest van het water langzaam vrijkomt, wordt het rioleringssysteem ontlast. Dit vermindert wateroverlast en draagt bij aan de duurzaamheid van je woning. Een goed waterbufferend dak kan zelfs helpen om je woning te beschermen tegen brand.

Verlengde levensduur van het dak: Een sedumdak beschermt de dakbedekking tegen UV-stralen en extreme temperaturen. Hierdoor wordt de slijtage verminderd, en kan de levensduur van je dak aanzienlijk verlengd worden.

Biodiversiteit en verbeterd leefklimaat: Een sedumdak creëert een leefomgeving voor insecten zoals vlinders en bijen, wat de biodiversiteit bevordert. Daarnaast filteren de planten de lucht, wat bijdraagt aan een betere luchtkwaliteit.

Hoger rendement van zonnepanelen: Zonnepanelen werken beter in een koele omgeving, en een sedumdak draagt hieraan bij. Zo kan het rendement van je zonnepanelen worden vergroot.

Esthetiek en waardevermeerdering: Naast deze praktische voordelen kan een groen dak de esthetische waarde van je woning verhogen en zelfs bijdragen aan een hogere verkoopprijs. In sommige gemeentes krijg je ook subsidie voor het aanleggen van een groendak.

 

Sedumdak op houten overkapping

Sedumdak op houten overkapping

EPDM: De ideale basis voor een sedumdak

EPDM is de perfecte dakbedekking voor een sedumdak, omdat het van nature volledig waterdicht en wortelbestendig is. De wortels van de sedumplanten kunnen dus niet door het EPDM-membraan heen dringen, waardoor de waterdichte laag intact blijft en de dakconstructie beschermd wordt.

Een sedumdak wordt opgebouwd uit verschillende lagen, die nog bovenop je dakbedekking komen. Dit zijn de wortelwerende laag, een drainage laag, filterlaag, het substraat en natuurlijk de plantjes. Doordat EPDM wortelbestendig is, heb je geen extra wortelwerende laag nodig, die je wel nodig hebt bij het aanleggen van een sedumdak op een ander soort dakbedekking.

Met een levensduur van 40 tot 50 jaar sluit EPDM perfect aan bij de lange levensduur van een sedumdak. Doordat het sedum de EPDM dakbedekking beschermt tegen weersinvloeden, kan het dak zelfs nog veel langer meegaan. EPDM is bovendien onderhoudsvrij, en geeft geen schadelijke stoffen af tijdens zijn levensduur. Dit past goed bij de ecologische en duurzame voordelen van een sedumdak.

Onderconstructie voor een sedumdak

Al onze overkappingen hebben voldoende draagkracht om een sedumdak te kunnen installeren. Dit type groendak heeft een dunne voedingsbodem van ongeveer 5 tot 15 cm dik, waar vooral sedum en andere kleine planten op groeien. Intensieve groendaken, die grotere planten of zelfs bomen ondersteunen, vereisen een veel dikkere voedingsbodem van 15 cm tot wel 2 meter, waarvoor onze overkappingen niet geschikt zijn.

De opstand van onze overkappingen is 3,5cm. Om ervoor te zorgen dat alle lagen van het sedumdak op het dak passen is het van belang dat de opstand verhoogd wordt. Dit kan eenvoudig gedaan worden door het boeiboord hoger te plaatsen of door een groter boeiboord te gebruiken.

Wil je een sedumdak installeren op een andere dakconstructie? Laat dan altijd eerst een bouwkundig adviseur je dak controleren. Factoren zoals de staat van je dakbedekking, de draagkracht van de onderconstructie en de waterafvoering van het dak spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol.

 

Sedumdak op houten overkapping

Sedumdak op houten overkapping

Wanneer kan ik een sedumdak aanleggen?

Een sedumdak kan het hele jaar door worden aangelegd, maar de beste periodes zijn de lente en de herfst. In deze seizoenen krijgen de planten de tijd om te groeien, zonder blootgesteld te worden aan extreme hitte of vorst. In de overige seizoenen is het ook mogelijk om een sedumdak aan te leggen: in de zomer zal je de plantjes een aantal keer water moeten geven en in de winter is het verstandig om sneeuw en vorst te vermijden tijdens de aanleg.

 

Wil je een sedumdak aanleggen op een van onze overkappingen, maar heb je daar nog vragen over? Neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen je graag!

Lees ook deze artikelen