Wat is Dibond®?

Wat is Dibond®?

 

Dibond® is een veelzijdig materiaal dat veel wordt gebruikt in de wereld van reclame, architectuur en interieur. Het staat bekend om zijn duurzaamheid, lichtheid en strakke uitstraling. Maar wat maakt Dibond® zo speciaal? In deze blog duiken we dieper in op wat Dibond® precies is, de eigenschappen van het materiaalen hoe het toegepast kan worden.

 

Benieuwd naar het product?

Bekijk Alupanel-Blauwbond platen
 

 

Het materiaal

Alupanel Dibond® is een sandwichplaat die bestaat uit drie lagen: twee buitenlagen van aluminium en een kern van polyethyleen (kunststof). Deze combinatie zorgt voor een materiaal dat zowel licht als sterk is. De kern van polyethyleen zorgt voor een licht gewicht, terwijl de aluminium buitenlagen voor extra stevigheid en een strakke uitstraling zorgen.

Merknaam

Dibond® is eigenlijk gewoon een merknaam. Toch wordt de term vaak gebruikt om te verwijzen naar soortgelijke aluminium composiet panelen (alupanel of ACP). In het assortiment van XXL Direct vind je alupanel Blauwbond platen: eenzelfde soort plaat, van dezelfde hoogwaardige kwaliteit, maar dan goedkoper! Onze alupanel Blauwbond platen zijn verkrijgbaar in een dikte van 4 mm met zowel een 35% mat witte afwerking als een geborsteld aluminium afwerking. Daarnaast is het mogelijk om de Blauwbond platen af te werken met verschillende soorten profielen.

Eigenschappen van alupanel

Alupanel staat bekend om een aantal unieke eigenschappen:

  1. Lichtgewicht: Dankzij de kern van polyethyleen is alupanel veel lichter dan massief aluminium of andere metalen panelen. Hierdoor is het eenvoudig te hanteren.
  2. Stevig en duurzaam: De combinatie van aluminium en polyethyleen maakt het bestand tegen deuken, buigen en andere vormen van fysieke schade.
  3. Weerbestendig: Alupanel is waterdicht en bestand tegen corrosie en roest, waardoor het ideaal is voor zowel binnen- als buitentoepassingen.

Voordelen

Alupanel kent door de goede eigenschappen ook verschillende voordelen:

Veelzijdigheid: Alupanel kan voor enorm veel toepassingen worden gebruikt; van gevelbekleding tot wandpanelen voor in de badkamer.

Onderhoudsarm: Het materiaal is eenvoudig schoon te maken en vereist weinig onderhoud.

Eenvoudig te bewerken: Alupanel is erg eenvoudig zelf te bewerken en de gladde aluminium oppervlakken zijn ideaal om op te printen. Hierdoor worden de mogelijkheden voor verschillende toepassingen oneindig groot.

Milieuvriendelijk: De drie lagen waaruit het materiaal is opgebouwd zijn van elkaar te scheiden, waardoor het materiaal 100% recyclebaar is.

Toepassingen

Alupanel kent veel verschillende toepassingen, waaronder:

Wandbekleding: Doordat alupanel onderhoudsvriendelijk en waterbestendig is, kan het perfect worden gebruikt als wandpaneel in de badkamer of als achterwand in de keuken.

Reclameborden en signage: De duurzaamheid en het lichte gewicht maken alupanel ideaal voor buitenreclame en bewegwijzering.

Wanddecoratie: Doordat alupanel ideaal is om op te printen, wordt het vaak gebruikt als wanddecoratie. Bijvoorbeeld door er foto’s op af te drukken.

Gevelbekleding: Alupanel wordt ook vaak gebruikt voor gevelpanelen van gebouwen vanwege de weerbestendigheid.

Bewerken

Alupanel platen zijn eenvoudig zelf te bewerken. Je kunt dit op de volgende manieren doen:

  • Zagen
  • Boren
  • Lijmen
  • Frezen
  • Buigen

Bij XXL Direct zagen we alle Alupanel-Blauwbond platen voor je op maat. Je betaalt alleen voor het stuk dat je afneemt. Heb je toch nog vragen over alupanel? Neem dan contact op met de klantenservice. We helpen je graag!

Lees ook deze artikelen