Polycarbonaat is een veelzijdige kunststof die veel wordt gebruikt in verschillende sectoren. Maar wat zijn de specifieke eigenschappen en hoe kun jij het gebruiken? We leggen het je uit in deze blog. We focussen hierbij op massieve polycarbonaat platen.
Benieuwd naar het product?
Bekijk polycarbonaat platen
Wat is polycarbonaat
Polycarbonaat is een doorzichtige thermoplastische kunststof die bekend staat om zijn duurzaamheid en veelzijdigheid. Het wordt ook wel veiligheidsglas genoemd omdat het door zijn enorme slagvastigheid veel als beschermende kunststof gebruikt wordt. Het materiaal kan eenvoudig worden bewerkt, waardoor het geschikt is voor een breed scala aan toepassingen, van bouwmaterialen tot elektronica en consumentengoederen.
Eigenschappen van polycarbonaat
Polycarbonaat staat voornamelijk bekend om zijn enorme slagvastheid. Het is wel 250 keer sterker en een stuk flexibeler dan glas. Hierdoor is polycarbonaat bijna onbreekbaar. Het is ook een erg veilig materiaal doordat het niet splintert én brandvertragend en zelfdovend is. Daarnaast komen er geen giftige stoffen vrij als het smelt.
Het materiaal kan extreme temperaturen van -40°C tot 115°C aan zonder kwaliteit te verliezen. Daarnaast is polycarbonaat een thermoplast en kan het dus onder hoge temperaturen vervormd worden en hart het weer uit bij afkoeling. Met een gewicht dat 50% lager is dan glas en een lichtdoorlatendheid van 89% is polycarbonaat ideaal voor toepassingen waar transparantie en een laag gewicht cruciaal zijn.
Polycarbonaat is ook gemakkelijk te bewerken en kan zowel koud als warm worden gebogen. Het is een elektrische isolator en biedt weerstand tegen veel chemische invloeden, hoewel het kwetsbaar is voor verschillende oplosmiddelen. Al onze polycarbonaat platen zijn voorzien van een UV-beschermende laag, waardoor ze perfect geschikt zijn voor buitengebruik. Wij bieden 10 jaar garantie op al onze polycarbonaat platen.
Voordelen van polycarbonaat
Door de veelzijdige eigenschappen van polycarbonaat, heeft het materiaal ook veel voordelen:
Veiligheid: Polycarbonaat is dankzij zijn enorme slagvastheid bestand tegen inbraak en vandalisme. Het materiaal splintert niet en is brandvertragend, wat bijdraagt aan de veiligheid ervan.
Duurzaamheid: Doordat polycarbonaat zo sterk is en niet snel kapot gaat, heeft het een erg lange levensduur. Daarnaast is polycarbonaat 100% recyclebaar.
Lichtgewicht en transparantie: Polycarbonaat is erg transparant en laat tot wel 89% licht door. Bovendien is het erg licht van gewicht, wat het makkelijk hanteerbaar maakt. Dankzij deze eigenschappen is polycarbonaat een ideale vervanger van glas.
Flexibiliteit: Polycarbonaat kan gemakkelijk worden vervormd en bewerkt, wat ontwerpvrijheid biedt voor verschillende toepassingen.
Nadelen van polycarbonaat
Ondanks de vele voordelen, heeft polycarbonaat ook een aantal nadelen:
Krasgevoeligheid: Polycarbonaat is er gevoelig voor krassen. Het is daarom van belang om de platen op de juist manier schoon te maken. Gebruik een mild reinigingsmiddel en een zachte doek of spons. Gebruik vooral geen schuurspons, deze veroorzaakt juist krassen.
Flexibiliteit: De buigbaarheid van polycarbonaat is zowel een voordeel als een nadeel. Bij een te grote afmeting voor een te dunne plaat, kan deze gaan doorbuigen. Hier moet dus rekening mee gehouden worden.
Uitzetten: Polycarbonaat heeft een lineaire uitzettingcoëfficiënt van 0.67 mm per 10°C per meter. Dat is op zich geen probleem, maar mag niet vergeten worden.
Prijs: Polycarbonaat is duurder dan bijvoorbeeld plexiglas.
Bewerken van polycarbonaat
Polycarbonaat kan erg goed bewerkt worden. Je bewerkt het hetzelfde als plexiglas, maar hebt nóg minder kans op barsten of chippen doordat het materiaal zo robuust is. Je kan polycarbonaat op de volgende manieren bewerken:
- Zagen
- Boren
- Frezen
- Warm buigen
- Koud buigen
- Graveren
Polycarbonaat toepassingen
Doordat polycarbonaat zo’n veelzijdige kunststofsoort is, wordt het op veel verschillende manieren toegepast en in verschillende sectoren toegepast, bijvoorbeeld:
- Elektronica: Behuizingen voor elektronische apparaten
- Consumentengoederen: Brillen, flessen en huishoudelijke artikelen
- Veiligheid: Veiligheidshelmen, brillen, kogelwerende ramen
- Transport: in de automobielindustrie voor koplampen en dashboards
- Reclame: Abri’s en bushokjes
- Doe-het-zelver: Tuinkassen en serres, lichtkoepels en dakramen, overkappingen en carports, windschermen en schuttingen, balkon- en terrasafscherming, terrarium of aquariums etc.
- Sport: Dugouts, helmvizieren, ijshockey ring etc.
Bij XXL Direct zagen we alle polycarbonaat platen gratis voor je op maat. Je betaalt alleen voor het stuk dat je afneemt. Heb je nog andere vragen over polycarbonaat? Neem dan contact op met de klantenservice, we helpen je graag!